Κεντρική σελίδα

ENCARDIA

Το παραμύθι της Ταραντούλας

Το μουσικό συγκρότημα encardia εμπνέεται, μελετά και παίζει μουσική και τραγούδια από τις περιοχές του Ιταλικού νότου και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.

Από τα ξεχασμένα χωριά της Καλαβρίας μέχρι τις έφορες πεδιάδες της Grecia Salentina και από τα παράλια της Σικελίας μέχρι τα σοκκάκια της Νάπολης, οι encardia ταξιδεύουν αναζητώντας ρίζες παράξενες ενός πολιτισμού που εκφράζεται ιδιαίτερα μέσα από διαλέκτους τοπικές, ελληνικές και μη, με τραγούδια και ταραντέλλες που ακούγονται από τη μία άκρη ως την άλλη.

Το χορευτικό ντουέττο ballo del mare, αναπόσπαστο κομμάτι των encardia, παρουσιάζει το μοναδικό χορό της tarandella pizzica που για αιώνες λειτούργησε θεραπευτικά εξ αιτίας του δηλητηριώδους τσιμπήματος της αράχνης «Ταραντούλα» και διατηρείται ζωντανός μέχρι σήμερα στη μαγευτική Magna Grecia...

Οι encardia έχουν εκδόσει μέχρι στιγμής δύο δίσκους που αγκαλιάστηκαν πολύ θερμά από τον ελληνικό τύπο και τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς, ενώ οι τηλεοπτικοί σταθμοί επανειλημμένα παρουσιάζουν το συγκρότημα και την ιδιαίτερη μουσική του.

Ο πρώτος δίσκος (agapi mou fide α, μελωδικό καράβι 2005) στον οποίο συμμετέχουν ο Αργ. Μπακιρτζής, ο Νικ. Πορτοκάλογλου και ο καλαβρός Ettore Castagna βρίσκεται ήδη στην τρίτη επανέκδοση ενώ ο δεύτερος (το παραμύθι της ταραντούλας, μελωδικό καράβι 2007) παρουσιάζει έναν νέο δυναμικό ήχο και για πρώτη φορά στην ελληνική δισκογραφία τις καταξιωμένες φωνές του Roberto Licci και του Giovanni Avantagiato που θεωρούνται σήμερα οι κυριώτεροι εκπρόσωποι της μουσικής παράδοσης των ελληνοφώνων του Salente.

Οι encardia μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από εκατόν τριάντα ζωντανές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ τους έχουμε δει στη σκηνή μαζί με τον Αργ. Μπακιρτζή, Νίκο Πορτοκάλογλου, Φοίβο Δεληβοριά, Κώστα Θωμαΐδη, τα κατωιταλικά συγκροτήματα ghetonia και mala lingua, τον Giovanni Avantagiatto, τη συμφωνική ορχήστρα του δήμου Αθηναίων (μέγαρο μουσικής Αθηνών Ιαν. 2007) κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί η συνεργασία με το θέατρο «Πολιτεία» στου Ψυρρή για το ανέβασμα της πρωτότυπης μουσικοχορευτικής παράστασης "το παραμύθι της ταραντούλας" παράσταση η οποία παρουσιάζονταν συνεχώς επί πέντε μήνες κατά την χειμερινή περίοδο του 2007.

Τον Φεβρουάριο του 2007 το συγκρότημα encardia υποδέχτηκε επί σκηνής τέσσερα συγκροτήματα (δέκα επτά μουσικούς και χορευτές από την Κάτω Ιταλία) σ' ένα μοναδικό τριήμερο που συνδιοργάνωσε μαζί με το "μελωδικό καράβι" στο κέντρο τεχνών Χαλανδρίου. Τις συναυλίες αυτές παρακολούθησαν περίπου 1.500 άτομα.

Από το Νοέμβριο του 2006 και μέχρι τον Μάρτιο του 2007 εμφανίζονταν σταθερά στη μουσική σκηνή του βιβλιοπωλείου «Ιανός» στην Αθήνα, παρασύροντας τους θεατές σ' ένα εκρηκτικό μουσικό ταξίδι από τις σπαρακτικές μελωδίες αγάπης και ξενιτιάς ως το θεραπευτικό χορό της tarantella pizzica από την Grecia Salentina.

Επισκεφθείτε τον ιστοχώρο των EncardiaΚεντρική σελίδα


Designed by TemplatesBox