Κεντρική σελίδα της Θεοδωρίδου


Σόνια Θεοδωρίδου

«...Ξέρω, χαμογελάς»

Από το περιοδικό Octava, τεύχος 1, Οκτώβριος 2005.
Τον Μάνο τον πρωτοσυνάντησα αρχές του 1980, στην ακρόαση για την πρόσληψή μου στη χορωδία του Γ’ Προγράμματος. Εκ πρώτης όψεως, φαινόταν πολύ αυστηρός, πράγμα που αντικρούονυαν αυτόματα από τη σωματοτυπική του παρουσία – μια αλληγορία γλυκύτητας και ανθρωπιάς που διανθιζόταν ή μάλλον εντείνονταν από την ιδιαίτερη προφορά του...π, από τη μυρωδιά του αναμεμιγμένη με μια τρυφερή αισθησιακή κολόνια και ίσως πιο πολύ απ’ όλα από την παιδικότητα που ολόφωτος εξέπεμπε και που σε έκανε να του συγχωρείς τα πάντα.

Η μουσική του με συνόδευε από τα παιδικά μου χρόνια και πιστεύω πως είχε τη δύναμη αυτή που κάνει τον καθένα μας ν’ αναγνωρίζει κομμάτια του, τον εαυτό του τον ίδιο σε μία όμως ιδανική του προβολή περασμένη μέσα από τα φίλτρα της μαγείας της μουσικής του Χατζιδάκι. Η μουσική του έχει τον υπέροχο αισθησιασμό του Baroque απέραντα ερωτική μ’ ένα εσωτερικό ξέσπασμα σαν κάτι θεραπευτικό που λειτουργεί από μέσα προς τα έξω, γεμάτη χρώματα και μυρωδιές, ήλιους και θάλασσες από τη μία, και από την άλλη λάγνα, ηδονική, εύθραυστη με ένα τζοκόντιο χαμόγελο και μια αχνή μελαγχολία, απόλυτα ελληνική σε κάθε της έκφραση.
Τολμώ να τοποθετήσω πολλά από τα τραγούδια του Μάνου δίπλα σ’ αυτά των Schumann, Brahms, Mahler.

Ο Μάνος αναγνώρισε πολύ νωρίς ότι ο δρόμος μου ήταν το κλασικό τραγούδι, πρώτος μου εμπιστεύτηκε και με κάλεσε να τραγουδήσω τραγούδια του Kurt Weil, ανακαλύπτοντας το ασυμβίβαστο της καλλιτεχνικής μου προσωπικότητας, με αποκάλεσε «Μαρίκα Νίνου» του κλασικού τραγουδιού καθώς διέγνωσε τη βαθιά λαική ελληνική ψυχή μου.

Μάνο μου λείπεις...Θα ήθελα να’ σουν εδώ να σχολιάσεις με τα καυστικά λόγια σου τα όσα φριχτά συμβαίνουν γύρω μας.

Έφυγες αφήνοντας πίσω την Ηχώ των μελωδιών σου και τη δημιουργία μιας ηθικής παράξενης για τους σημερινούς καιρούς. Μιας ηθικής του δίκαιου της αγάπης, της προσφοράς και της υψηλής αισθητικής που δεν μας αφήνει να ησυχάσουμε.
Αυτό δεν ήθελες;
Ξέρω, χαμογελάς...Κεντρική σελίδα της Θεοδωρίδου

Designed by TemplatesBox